- Zero Defects

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


Een gewaarschuwd mens........

Oplichting
Oplichting  is er in allerlei vormen. Niet alleen via de mail proberen oplichters  gegevens te achterhalen of geld te verdienen, ook via de telefoon  benaderen ze potentiële slachtoffers. Elk jaar worden duizenden mensen  de dupe van telefonische oplichting. Sommigen raken slechts een paar  euro kwijt, anderen hun spaargeld. We zetten de verschillende soorten  telefoonfraude voor u op een rij.

Microsoftbellers
U krijgt een telefoontje van iemand die beweert voor Microsoft te werken. De Microsoftbeller  zegt te kunnen helpen bij het oplossen van computerproblemen. In  werkelijkheid is de fraudeur uit op uw geld. Verleen dan ook geen  toegang tot uw computer, laat geen programma installeren en geef nooit  uw (bank)gegevens door. Dit soort belletjes worden ook wel  Microsofttelefoontjes genoemd. Microsoft heeft op de eigen site informatie staan over de werkwijze van de criminelen die wereldwijd opereren.

Zgn aanbiedingen
Via  de telefoon wordt u benaderd voor een aanbieding. Dat kan van alles  zijn, van goedkope leningen tot een deelname aan een loterij. De  oplichters geven u vaak geen tijd om na te denken over het voorstel. Ze  willen alleen maar dat u ‘ja’ zegt of meegaat in hun verhaal. Sommige  fraudeurs verwijzen u zelfs door naar websites, bijvoorbeeld met reviews  van ‘tevreden klanten’. Die site en de klanten zijn waarschijnlijk net  zo nep als de intenties van de oplichter.

Loterijfraude
Niet  alleen via e-mail kunt u op de hoogte worden gesteld van een gewonnen  prijs, ook kunt u op uw mobiele telefoon een sms krijgen dat u de  winnaar bent. Dit wordt ook wel loterijfraude genoemd. Reageer niet op de sms. Onthoud dat u nooit zomaar een prijs kunt winnen, als u niet meespeelt.

Oplichting via terug bel truc
U  heeft een gemiste oproep van een nummer dat u niet herkent. Dan is het  verleidelijk om terug te bellen. Het telefoontje komt echter van  oplichters die via een auto-dialer duizenden telefoontjes naar  willekeurige mobiele nummers plegen. De telefoon gaat één keer over en  daarna wordt de verbinding verbroken. De oplichters hopen dat u  terugbelt. Dan belt u namelijk via een duur (internationaal)  servicenummer. Ze proberen u lang aan de telefoon te houden of u hoort  het geluid van een telefoon die overgaat. In werkelijkheid is dat een  bandopname op een antwoordapparaat.

Herkennen
Oplichters  stellen alles in het werk om hun doel te bereiken. Sommige fraudeurs  lijken erg vriendelijk. Zo wordt u aangesproken met uw voornaam en volgt  soms een leuk praatje. Ook richten ze hun pijlen op oudere mensen. De  beller neemt aan dat ze alleenstaand zijn en geld hebben. Bovendien zijn  ouderen over het algemeen vriendelijker tegen vreemden.
Op het  moment dat wordt aangedrongen op het doorgeven van persoonlijke  informatie, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Wordt er gevraagd naar  uw bankrekeningnummer, creditcard of BSN-nummer, hang dan op. Andere  opmerkingen die erop duiden  dat u een oplichter aan de telefoon heeft:
– U bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding).
– U krijgt een mooi cadeau als u het product koopt.
– U bent een van de gelukkige winnaars.
– U heeft een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij.
– U moet direct een beslissing nemen.


Tips
  • Telemarketeers  moeten volgens de wet aangeven dat het om een verkoopgesprek gaat. Ook  moet de verkoper zijn naam vertellen en het bedrijf waar hij voor werkt.  Wordt dit niet verteld? Hang dan op.
  • Geef niet uw creditcard, bankrekening of BSN-nummer vrij. Ook als er wordt gevraagd om informatie te bevestigen.
  • Weersta  de druk om een beslissing onmiddellijk te nemen. De meeste legitieme  bedrijven geven u de tijd en schriftelijke informatie over de  aanbieding.
  • Betaal niet voor iets, omdat u een ‘gratis geschenk’ krijgt.
  • Vraag naar schriftelijke informatie voordat u akkoord gaat.
  • Als het om een investering gaat, controleer bij de bank of de AFM of de aanbieder bekend is.
  • Bellers die zeggen dat ze wetshandhavers zijn die u helpen om ‘tegen betaling’ verloren geld terug te halen, zijn oplichters.
  • Als  u een telefoontje krijgt met een aanbieding, geef aan dat u geen  interesse heeft. Als u iets nodig heeft, zoekt u dat zelf uit.
  • Wilt u helemaal geen ongevraagde telefoontjes meer ontvangen? Registreer u dan in het Bel-me-niet Register.
  • Vertrouw ook geen Engelse bellers of personen met een zwaar accent.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu